Jdi na obsah Jdi na menu

Albánie (2010) - Butrint

dsc05787.jpg

 Butrint

starobylé město, co do rozlohy a zachovalosti vykopávek, jedno z největších na světě. Od roku 1992 zařazeno na Seznam světového dědictví UNESCO.

dsc05777.jpgdsc05807.jpg

 Nedaleko jižní hranice Albánie s Řeckem, na dohled od ostrova Korfu leží starobylé město Butrint. Vzhledem k poloze ve Středozemním moři se tudy přehnaly všechny evropské konflikty počínaje  Peloponéskými válkami v 5. století př. n. l., přes Napoleona v 19. století až po obranu budování socialismu, v době nedávno minulé.

Jihovýchodní výběžek poloostrova Ksamili, který odděluje Kerkyrský průliv Jónského moře od Butrintského jezera a Vivarského kanálu byl  původně osídlen řeckým kmenem Achájů. Ve 4. století př. n. l. jej obsadili osadníci z Kerkyry (Korfu), kteří zde vybudovali významný opevněný přístav s čilým obchodním ruchem.  Poté jej ovládli Illyrové a v průběhu 2. makedonské války byl roku 167 př. n. l. dobyt Římany a zůstal v jejich područí až do tureckého vpádu v roce 1453. Úpadek města však začal již v roce 1153 obrovským zemětřesením. Následný vzestup spodní vody, nájezd Benátské republiky a následné epidemie Butrint vylidnily. Po porážce Benátek Napoleonem v roce 1797 se město stalo nakrátko součástí francouzského impéria. O dva roky později byl znovu ovládnut Otomanskou říší a to až do roku 1912, kdy se Albánie stala samostatným státem.

Město bylo pohřbeno pod bahnem a skryto bujnou vegetací, díky čemuž se památky zachovaly ve velmi dobrém stavu. Vykopávky začaly v roce 1920. V roce 1992 bylo zařazeno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Hlavní stavby z řeckého období pocházejí ze 2. a 3. století př. n. l. Jsou to zejména velmi zachovalé divadlo, akropolis, dva chrámy a zdobené brány.

Římské budovy byly postaveny v průběhu 1. století n.l. Zvláštní pozornost zasluhují římské lázně, chrám bohyně Minervy, Nymfaneum, vila Diaporit, kterou vlastnil Pomponius Atticus a palác Triconch.

Byzantské období (5. a 6. století) je zastoupeno baptisteriem a bazilikou.

Hlavním dědictvím Benátčanů je trojúhelníková pevnost, která byla zbudována v 16. století a konečně v 19. století zde Turci vybudovali pevnost.

V okolí se nachází důležitá přírodní rezervace uchovávající řadu ohrožených druhů fauny a flory. Jejím základem je tektonická proláklina známá jako Butrintské jezero

 

Náhledy fotografií ze složky Butrint

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Latonyawiz - Recommendations: how to promote your kovarik-jiri.cz

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.